Nyílt levél a kiskutyákról érdeklődőknek

„Biztosan lesznek, akik nem értenek majd egyet az alábbi sorokkal, de ebben az esetben ajánlom a továbbgörgetést, a követés megszüntetése vagy az ismerős törlése opciókat. Higgyétek el…egyik esetben sem fogom álomba sírni magam. Az esetleges negatív kommenteteket pedig fogom tudni kezelni
Néhány évvel ezelőtt született már egy hasonló írás, de az igazat megvallva: fogalmam sincs, hogy jelenleg azt hol találom, emellett pedig aktualizálásra is szorulnak már azok a gondolatok.
Miről is van szó? A kiskutyaérdeklődőkről. Akiket én nagyon szeretek… Ha… és itt most erről lesz szó.
Függetlenül attól, hogy van-e alom nálam avagy sem, napi szinten kapok érdeklődő üzeneteket Facebookon, e-mailben, vagy hívnak fel telefonon.
A standard a következő: Hello! Van eladó kiskutya? Mennyibe kerül? “
Ez még talán a jobbik eset, mert legalább van a “levélben” egy köszönés is.
Namost… ettől függetlenül egy ilyen üzenetre NEM fogok válaszolni.
Lássuk az okokat.
Heló… Kis Béla vagyok vagy Nagy Sára. Igen… a messenger üzeneteknél általában ott van a név, (kivéve, ha kamuprofil. Azt meg hagyjuk is) de azért naaa. Legyen már annyi kis tisztelet felém (nem… nem mint tenyésztő felé – nem vagyok ekkora sznob, hanem mint ember felé, hogy bemutatkozol. Köszönöm! Bocsi… én már csak ilyen maradi vagyok, akinek ez természetes – lenne…)
A második. Mit szeretnél? Kiskutyát. Szuper. MILYET??? Ha valaki egy nagyon pici időt rászán az olvasásra (vagy könnyített esetben a képek megnézegetésére) akkor láthatja, hogy a kennelemben 3 fajta is található. Sajnos nem vagyok gondolatolvasó, hogy kitaláljam, adott esetben az illető mit szeretne. Vagyis… nem árt ezt velem közölni. Ha ez is megvan, még egy kis kötekedés. Nincs se ‘colim’, se ‘scheltiem’. Ha már tudod, hogy mit szeretnél, akkor talán nem ártana annak is utánanézni, hogy hogyan is hívják azt a bizonyos fajtát.
Az, hogy egy félmondatos érdeklődés után két órával küldesz egy “HAHÓ” felkiáltást szintén nem nagyon viszi előre a dolgainkat. (mondom, hogy szörnyű vagyok) Nem bújom folyamatosan a Facebookot, úgyhogy türelem. Ráadásul az engedélykéréses üzenetek sem mindig úgy működnek, ahogy kellene.
Szintén nem viszi előre az sem, ha úgy akarsz megkapó lenni, hogy “ a gyereknek szeretnénk kiskutyát, hogy azzal nőjön fel”. Nos ez nem biztos, hogy nyerő lesz (legalábbis nálam ) Igen.. nagyon fontos, hogy a gyerkőcök a lehető leghamarabb megfelelő (!) kontaktba kerüljenek egy (vagy több) kutyával, DE gyereknek NEM veszünk kutyát. Ha nem a szülő akarja, akkor a dolog eleve vesztésre van ítélve. A gyerkőc meg jövő héten már úgyis PS-t vagy falovacskát akar. Nem kiskutyát… Úgyhogy ha a gyerek már vagy egy hete azzal nyaggat, hogy kiskutyát szeretne, még azért nem árt elgondolkodni ezen a dolgon és átrágni néhányszor.
Aztán pedig itt van egy kényes kérdés. Az ár. Nos. Az ár nem alku tárgya. Nem a piacon vagyunk, így a “ de nekünk csak hobbira kellene” vagy “ de ha nem kell hozzá papír olcsóbb?” kezdetű mondatokat nem igazán tudom értelmezni. Ennyi. Kész. Nem kezdem el most levezetni, hogy miért ennyi (Az egy nagyon hosszú kifejtés lenne. Máshol, máskor talán végigviszem azt a gondolatmenetet is) Megértem, és elfogadom azt, hogy ez az ár sok lesz valakinek. Csak kérlek.. ne alkudozz..
Vannak olyan tenyésztőtársaim, akik készségesen válaszolnak minden érdeklődésre, függetlenül annak minőségi tartalmától. Ezért komolyan tisztelem Őket, de én nem vagyok ilyen. Bár nagyon szeretek beszélni , sőt írni is, de ez csak abban az esetben igaz, ha úgy érzem, hogy a másik fél befogadó arra amit szeretnék továbbadni.
Node.. elég a negatívumokból. Legyünk optimisták és feltételezzük azt, hogy az egyszeri, laikus gazdijelölt nem tudja, hogyan is kell érdeklődni, ha kiskutyát szeretne.
Vegyük akkor sorba a legfontosabbakat.
– Mutatkozz be! Ha nagyon jó akarsz lenni, még azt is leírhatod, hogy honnan írsz. Pluszpont
– Mondd el mit szeretnél. (kan-szuka, nem, szín) Csakhogy nekem is legyen valami fogalmam az elképzeléseidről.
– Mondd el milyen célra szeretnéd a kiskutyát. (Sport, kiállítás, hobbi) Szeretem tudni, ha konkrét céljaid, terveid vannak.
– Fogadd el, hogy esetleg várni kell. Hacsak nem szuperül kedvező a csillagok állása (és nem hirdetésben találtál rá álmaid kiskutyájára) bizony előfordulhat, hogy hónapokat, netalántán éveket kell várni a megfelelő kölyökre a megfelelő szülőktől. Ilyen is van…
– Beszélj kicsit magadról. Nem, nem kell háromnyelvű részletes önéletrajz. De szeretem tudni, hogy mivel foglalkozol, mennyit vagy távol otthonról, mennyi (érdemi) időt tudsz szánni a kutyára – ilyesmi. Mert például, ha 12 órázol minden nap, és egy panel 5. emeletén élsz… nem biztos, hogy kutyát kellene venned. Legyen inkább teknősöd.. vagy akváriumod.
– Kérdezz nyugodtan. Kérdezz a kennelről, a szülőkről, az eredményekről (legyen az kiállítási, munka vagy egészségügyi szűrés) Ebben az esetben én is látom, hogy valóban komolyan elhatároztad, hogy kiskutyát szeretnél, és még egy kicsit bele is ástad magad az ezzel kapcsolatos dolgokba.
Számomra a gazdivá válás bizalmi kérdés. Nem mondom, hogy napi szinten foglak zaklatni azzal, hogy épp mi van a kutyával, de szeretem tudni mi történik vele és követni az életét. Nekem minden kiskutyám a gyerekem is, és csak olyan helyre és olyan gazdinak vagyok hajlandó odaadni, aki legalább annyira fogja becsülni és szeretni, mint én magam. De a bizalmi kérdés oda-vissza működik. Tehát, ha a Gazdinak (direkt írtam itt már nagybetűvel) van valami kérdése, kérése az irányomba, akkor igyekszem azt megválaszolni, és abban segíteni. Jó… aki kicsit is ismer tudja, hogy az agyam néha olyan, mint a lyukas szűrő, és átfolynak rajta dolgok. Néha kétszer is kell szólni, hogy reagáljak… de azért figyelek és vigyázok a kis(nagy) kutyáimra.
Mindent összevetve. Ha kiskutyát szeretnél élj azzal a lehetőséggel, hogy a messengerben vagy egy emailben nincs 50 karakterre korlátozva az írás lehetősége,vagy pedig hívj fel és beszélgessünk. (node ne este fél 9-kor, vagy reggel 7-kor (ilyen is előfordult már)”
Írta: Kruzslicz Anita (Sherborne Collie & Sheltie Kennel)