Kiskutya áll a házhoz

Saját gondolataimat írtam le nektek, amit a több, mint tíz év alatt összegyűjtött tapasztalatokra alapoztam. Ennyi idő alatt azért már megérik egy kis összegző az ember lányában, amiket minden alkalommal elmond, amikor egy újabb kiskutyáját adja át az új tulajdonosának. Nagyon sok az úgymond kezdő gazdi, akiknek először lesz kiskutyájuk vagy csak annyira régen volt már kutya/kölyök az életükben, hogy úgy érzik, mintha az első lenne.

Én, mint tenyésztő felelősséggel tartozom az általam „létrehozott” kis teremtmények megfelelő ellátásáért és neveléséért abban a pár hétben, amíg nálam laknak. Ezen idő alatt én igyekszem a lehető legideálisabb helyet, élelmet és szocializációt biztosítani a kis jövevényeknek, és megtenni a kezdő lépéseket, hogy megfelelően fel legyen készítve az életre. Ám a továbbiakban minden a gazdin múlik, bár azért azt hozzá teszem, hogy egy jó tenyésztő a későbbiek során is bármikor támogatást, segítséget nyújt, ha felkeresik a gazdik kérdéseikkel, kéréseikkel.

Lássuk, hogy mivel is telik egy napja a kiskutyánknak a tenyésztőnél 7-9 hetesen, tehát közvetlenül a költözés előtt:
Hajnalban vagy épp akinek már reggel, öt és hét óra közötti időpontban kel a kis állat(ez almonként eltérő lehet), hogy megfelelő ébresztést tudjon nyújtani az emberének, ezzel együtt jelzi azt is, hogy szüksége van a reggelijére, hogy egész napos energiával láthassa el a testvérgyilkoló kis testét. Amíg az embere összetakarítja az éjszakai termést, folyamatosan tépni kell a ruháját, a haját és a többieket. Az evéssel leköti magát kemény öt maximum tíz percre, aztán megint jön egy kis pisi, meg kaki és ezennel kezdetét veszi a nap első nagy bulija. Ennek a helyszíne változó, de a legjobb ha szabad ég alatt történik, mert akkor a szomszédok is kellő hangerővel hallhatják. Másfél esetleg két óra alatt nagyjából sikerül is kitombolni magukat, de ez egyénfüggő, hiszen egy alomban kb. minden kölyök eltérő aktivitású és mentalitású. Természetesen megvan az „Én még nem vagyok álmos!” kölyök, aki még akkor is fent van és harapdálja a tesókat, amikor azok már aludnának. Ilyenkor jön a félálomban lévő nyöszörgés, merthogy már nem akar felkelni újra azért, hogy visszaharapjon vagy ha mégis az eldurvulhat és néha kell a humán beavatkozás, hogy nyugalom legyen(rászólsz a rendbontóra, aki persze ártatlanul néz, hogy ő semmit nem csinált, de ahogy elfordulsz azért még bepróbálkozik másik tesónál is). A szieszta eltarthat több óráig, hiszen az akkumulátorokat rendesen fel kell tölteni a következő buliig, hogy maxon pöröghessen. Amikor felkel a kis jószág egyből megy a pisi, esetenként kaki, aztán szépen lassan, ahogy teljesen magához tér a banda, beindul az újabb parti. Ezek az állomások ismétlődnek egész nap visításokkal, morgásokkal és kölyökmarakodásokkal tarkítva. Azonban abban a pillanatban, ahogy az ember vagy emberek belép/nek a kicsiny falka napirendjébe, úgy megkapja/ák a megérdemelt figyelmet az alom minden tagjától. Ez néha ugyan némi fájdalommal járhat, de felbecsülhetetlen érzés, hogy érted rajonganak a kis szőrgombócok, téged akarnak darabokra szedni. A vacsora idő nyugodtan telik, ilyenkor általában csak az elégedett rágcsálódás hangjait lehet hallani. Aztán megint ürítik a rendszert és jöhet az újabb parti. Aludni még este tíz felé sem igazán akarnak, de aztán szépen lassan megadják magukat a sötétségnek és álomba szenderülnek. Nagyjából így telik egy napja a kis édibédi drágaságunknak és akkor még azt el is felejtettem megemlíteni, hogy semmi rágcsálhatót nem lehet a játékokon kívül előhagyni, mert a kis raptorok rácuppannak és elpusztítják. Persze mindennel együtt én imádom őket és felbecsülhetetlen érzés mindezt átélni.

A csapatból kikerüléssel egy új élet kezdődik számukra, így az a napi rutin, amit eddig megszoktak, megváltozik. A tesók helyett az emberek lesznek az új falkatagok, be kell illeszkedni és meg kell tanulni az új szabályokat. Az új gazdi első feladata pedig ez lesz, hogy felállítsa a szabályokat, hogy megtanítsa a kiskutyának mi az, amit szabad és mi az, amit nem szabad neki. Nyilván kell az is, hogy elpakoljunk és ne hagyjuk előtte a vezetékeket, cipőket, rágni való tárgyakat.

Egy jól szocializált kölyökkutya pár nap alatt teljesen be tud illeszkedni és nem okozhat számára problémát az, hogy kikerült az eddig megszokott világából. Az étvágya és a széklete normális marad, a kedve jó, aktív és játékos. Elsődleges feladata az, hogy felderítse a területét és bepróbálkozzon, meddig mehet el, miért kap már dorgálást és mi az, amit még büntetlenül megtehet. A gazdinak fontos, hogy meglegyen a kialakult képe azokról a dolgokról, hogy mit enged majd meg a picinek és mit nem, ugyanis amit nem akarunk neki megengedi, azt már a kezdetektől fogva tartsuk be.

Az etetés kérdésében nagyon sok gazdi bizonytalan eleinte, pedig nem nagy ördöngösség. Amíg együtt van az alom, addig én személy szerint nem szoktam azzal vacakolni, hogy kiméregessem mindenkinek külön az adagját, mert úgy is az kell, amit a másik eszik, nem baj, hogy ugyan az, ami az én tányéromban is van. Az adagot is rájuk bízom, mert ennyi idősen még tudják, hogy mi az a mennyiség amire szükségük van és amennyivel jól laknak. Ezt a gazdik is játszhatják 1-2 hétig(3 hónapos korig), azonban utána már ajánlott a tápos zsákon leírt mennyiséget kimérni a picinek, amely egyéntől függően lehet akár több vagy kevesebb, ezt a tulajdonosnak kell már megállapítania, aki napi szinten látja és érinti a kölyköt. Egy nyerses kölyöknél már másabb a helyzet, egy picikét bonyolultabb, de mindenképpen megéri ezt az étrendet követni. Figyelni kell a csont, a hús és a belsőségek arányára, a mennyiségekre, ajánlott kiegészítőket adni mellé(kölyök korban főleg ízületi és porcvédő készítményeket). Tehát ez egy pincurikát bonyolultabb, de a tudat, hogy én állíthatom össze a kutyám étrendjét és pontosan tudom, hogy mit is eszik(hisz ráírnak valamit a tápos zsákra, de ki tudja, hogy az van-e valóban benne). Továbbá ha azt látjuk, hogy az a kutya, aki a társunk, a barátunk, a családunk tagja szép, egészséges és energikus, minimális alkalommal kell az orvost látogatni vele, megér ennyi „fáradságot”. Minden korosztálynak megvan a napi adagolása testsúlyhoz mérten, amit minden gazdinak ajánlott betartani, utánajárni és aszerint elkezdeni a kiskutya nyers étrendre állítását!
Egy kis segítség a kezdő nyerses gazdiknak egy e-könyv formájában: BARF kezdőknek – Barfshop

Fontos, hogy a kölyökkel napi szinten tudjunk eltölteni minőségi időt játékkal, tanulással vagy mozgással. Akkor lesz igazán kiegyensúlyozott egy kutya, ha le tudja vezetni az energiáját és az agya is dolgozhat. A juhászkutyák esetében kimondottan ajánlott a kutyaiskolák felkeresése kezdő gazdiknak, ugyanis sok esetben nem megfelelően kezelik őket, ami kellően megnehezítheti az együtt élést. Nem beszélve arról, hogy a kutyasuliban szerzett élmények, tapasztalatok nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvencünk megfelelő szocializációval rendelkezzen, társasági életet biztosít és jó szórakozás, kikapcsolódás a gazdi számára is. A trükkök elsajátítását nagy élvezettel végzik, ezeket otthon is bármikor könnyűszerrel betaníthatjuk kedvencünknek. Ezzel kapcsolatban rengeteg jó ötlet van a videómegosztó portálokon.

 A paraziták elleni védekezés szintén nagyon fontos, már a kezdetektől fogva. Ezt sajnos senki nem veheti félvállról, ugyanis halálos kórokat is terjesztenek ezek a kis dögök. Ezzel kapcsolatosan egy nagyon hasznos linket és e-könyvet szeretnék belinkelni, ahol információkat találtok a parazitákról és az ellenük irányuló készítményekről: Élősködők elleni védelem – Barfshop