Papillon standard (FCI 77)

Eredet: Franciaország és Belgium

Általános megjelenés: Ennek a kicsi, pompás, hosszúszőrű spánielnek normális, harmónikus testfelépítése van. Mérsékelten hosszú pofája rövidebb, mint a koponya. Élénk és kecses, de robosztus is, és tartásában büszke. Mozgása szabad és elegáns. Testhossza nagyobb, mint a marmagassága.

Fej és Koponya: A testhez viszonyítva normális arányú, viszonlyag könnyebb és rövidebb, mint a nagy és középnagy spánielek. A koponyának nem szabad sem elölről, sem hátulról nagyon kereknek lennie. Néha látható a középbarázdára való utalás. A pofa rövidebb, mint a koponya, finom, hegyesen összefutó, oldalt enyhén befelé ívelt. Felfelé sohasem ívelt. Az orrhát egyenes és hangsúlyos stoppon megy át a koponyarészbe. Nehéz kutyáknál a stop kevésbé kifejezett, de észrevehető, a nagyon kicsi kutyáknál erősen kifejezett anélkül, hogy durva megtörést okozna.

Orrtükör: Kicsi, fekete és kerek. A felső oldala kissé lapos.

Ajkak: Erősen pigmentált, keskeny és szorosan egymáshoz simulnak.

Fogazat: Elég erős, jól záródó normális harapás.

Nyelv: A nyelvnek sosem szabad látszania. Hiba, ha állandóan kilóg, vagy ujjal megérintve nem húzódik vissza.

Szem: Elég nagy, a tágra nyitott és nem kidülledő szemnek széles mandulaformája van. A fejen mélyen helyezkedik el annyira, hogy a belső szemzug a koponya és a pofa választóvonalára esik. Sötét színűek és nagyon kifejezők. A szemhély erősen pigmentált.

Fülek: A bőr finom és ellenálóképes. Mindegy, hogy lelógó vagy felálló a fül, nem szabad túl hegyesen végződnie és ezt tapintással kell ellenőrizni. A fülek messze hátul tűzöttek és távol állnak egymástól, így a koponya enyhén kerek formája látható marad.

A lelógó fül változata, franciául a „PHALENE” – kifejezéssel: Nyugalomban a fülek magasan tűzöttek, pontosan a szemvonal fölött lelógva hordják és mégis igen mozgékonyak. Hullámos szőrrel díszítettek, amely nagyon hosszú lehet és a kutyának nagyon szép külsőt kölcsönöz.

Az álló fül változata, franciául a „PAPILLON” – kifejezéssel: A fülek magasan tűzöttek jól nyitottan, oldalra kifelé tartott fülkagylóval. A fülkagyló belső része a vízszintessel 45 fokos szöget alkot. Elfogadhatatlan, hogy a fül hegyesen felfelé álljon és a német spitz füléhez hasonlítson. A fülkagyló belső oldala finom, egyenletesen hullámos szőrrel fedett, azonban a leghosszabb sem érhet túl a fül szélénél. A fülkagyló külső oldala hosszú szőrökkel fedett, amelyek dús zászlóként a fülszélen túlérnek.

A két változat párosítása gyakran félig egyenesen felálló fület eredményez, lelógó véggel. A fültartásnak ez a kevert formája súlyos hiba.

Végtagok:
Vállak: A lapocka és a felkar jól fejlettek, és egyforma hosszúak. Jól szögeltek és jól kapcsolódnak a törzshöz.

Lábak: Egyenesek, erősek, eléggé vékonyak. A kutya ne tűnjön hosszú lábúnak. Oldalról nézve csak feltételezhető a csukló helyzete. A csánk jó szögelésű. Elölről és hátulról nézve a lábak párhuzamosak.

Mancsok: Elég hosszú úgynevezett nyúlmancsok, amelyek függőlegesen állnak a talppárnákon. A körmök erősek, kívánatos a fekete szín, barna vagy fehér színű kutyánál világosabbak (fehér színű vagy fehér mancsú kutyáknál a fehér köröm nem hiba, ha a kutya egyébként jól pigmentált). Az ujjak inasak, szárazak. A talppárnák ellenállóképesek, az ujjak között bőséges finom szőrzet van, amely elöl túlér a mancsokon és csúcsot képez.

Test:
Nyak: Közepes husszúságú, a tarkó kissé ívelt.

Mell: Széles elég mély. A mell körmérete az utolsó két borda között mérve feleljen meg kb. a marmagasságnak. A bordák jól íveltek.

Hát: Nem túl rövid, nem ívelt vagy besüppedt, de nem lehet lapos sem.

Has: Kissé felhúzott.

Farok: Elég magasan tűzőtt, inkább hosszú, dús rojtokkal, amelyek szép zászlót alkotnak. Ha a kutya figyel, akkor a farkát a hát fölött ívben hordja úgy, hogy a vége a hátat éppen megérintheti. Nem lehet bekunkorodott vagy a háton laposan fekvő.

Szőrzet:
A szőrzet minősége: A bőséges csillogó szőrzet aljszőr nélküli, hullámos (nem tévesztendő össze a göndörséggel), nem puha hanem kissé erős és selymes fényű. A finom hullámos szőrök a testhez simulnak. A szőrzet hasonlít a kicsi angol c. spániel szőrzetére, de egyértelműen eltér a pekingi palotakutya szőrzetétől. A német spitz-el semmilyen hasonlóságot sem szabad mutatnia. Az arcon, a pofán, a lábak elülső oldalán, és a csánk alatt rövid a szőr. A testen középhosszú, A nyekon hosszabb gallért és szép hullámos, a mellen fodrot képez. A fülek és a mellső lábak hátoldala szőrös. A far felső részén és a felső combokon nagy kiterjedésű nadrág bontakozik ki sima fürtökkel. Vékony szőrpamacsok engedélyezettek az ujjak között, és kissé túl is érhetm ha amancsokat nem deformálja, hanem finomabbá teszi.

Támpont: Ha a kutyának a szőre jó kondicióban van, akkor a marnál 7,5 cm és a faroknál 15 cm hosszú a szőr.

Szín: Fehér alapon minden szín engedélyezett. A törzsön és a végtagokon a színhez viszonyítva a fehér uralkodjon. Egy többé kevésbé széles fehér csillagot a fejen szívesen látnak. A fehér rajzolat a fej alsó felén engedeélyezett, de a tulnyomóan fehér fej hiba. Az ajkak, a szemhéjak, és főleg az orrtükör mindenképpen jól pigmentált legyen.

Nagyság/Súly:
Marmagasság: Körülbelül 28 cm.
Súly: Két kategória van:
-Kanok és szukák, amelyek 2,5 kg-nál kevesebbek

-Kanok 2,5-4,5 kg-ig; és szukák 2,5-5 kg-ig
Minimális suly: 1,5 kg!

Mozgás: Büszke, szabad, folyamatos és elegáns.

Hiba:
– lapos, almaformályú, vagy domború koponya, mint az angol c. spánielé
– túl erős vagy kevéssé kifejezett stop
– domború vagy homorú orrhát
– kicsi túl kerek kidülledő világos színű szem, látható szemfehérrel, ha a kutya előre néz
– nem fekete orrtükör, szemhéj és az ajkak hiányos pigmentációja
– hátraharapás, és különösen az előreharapás súlyos hiba
– görbe mellső lábak a függőlegestől eltér, gyenge hátsórész
– befelé vagy kifelé forduló mancsok, melyek körmei nem érintik a talajt
– egyszerű vagy dupla farkaskörmök a hátsó lábakon
– kunkorodott a háton fekvő vagy oldalra eső farok
– gyér puha vagy felfújt szőzet
– ponty vagy nyerges hát

Kizáró hibák: Rózsavörös vagy rózsaszín foltos orrtükör; előre vagy hátraharapás, ha a metszőfogak nem érintkeznek; bénult vagy teljesen látható nyelv.

Megjegyzés: A kanoknak két nyilvánvalóan normálisan kifejlődött heréjének kell lennie, amelyek teljesen a herezacskóban vannak.