A Kitalon’s kennel története …

… 2018-ban kezdődött, persze csak névileg, ugyanis én már 2007 óta foglalkozom kutyatenyésztéssel, csak 9 évig más kennelnév alatt(Határvölgyi Ezüstcsillag) futottunk. 2006-ban, 12 évesen kaptam meg az első saját kutyámat nagymamámtól, aki egy cavalier king charles spániel volt. Szinte napra pontosan 10 évet szántam erre a fajtára, de sokáig, szinte végig ott volt bennem egy érzés, hogy mást szeretnék, egy olyan kutyát, ami többet nyújthat számomra.

          

       2009-ben végül megadatott a lehetőség, hogy közelebbről is megismerkedhessek az ausztrál juhászkutyákkal, amikor is 4,5 hónapos korában hozzám került az első aussiem Vitality Aussies Angelina Jolie „Gigi”, aki a méltán híres Ch. Bayshore’s Flapjack és Magyarország első aussiejának(aki Franciaországból lett importálva), Ch. That’s Fine du clos des Duchesses „Girtynek” unokája volt. Ahogy teltek vele a napok, hónapok, évek, végre úgy éreztem, hogy megvan az a bizonyos több, amire mindig is vágytam. Mind temperamentumban, mind személyiségben, mind intelligenciában egyre inkább úgy éreztem, hogy az ausztrál juhászkutya az én fajtám, aki kiegészíti az életemet. Az első almom 2013-ban született meg Gigitől és red merle vőlegényétől Ch. Tanmark’s Beetle Juice „Willtől”, aki Magyarország első USA import aussiejának, Ch. Thornapple Iced Latte „Lattenek” és egy szintén nagy nevű amerikai kennelből származó kannak a fia volt. 6 csodálatos kiskutyával ajándékoztak meg, akik közül a blue merle kislányt, Bluet (Ch. Határvölgyi Ezüstcsillag Arctic Dream) megtartottam magamnak, ugyanis ő, úgymond „megrendelésre érkezett”. Kijelenthetem, hogy ez a kiskutya felnőve teljesítette a hozzá fűzött nagy reményeimet kiállítási, munka és utódlási téren is. Így kezdődött meg az ausztrál juhászkutyák tenyésztése kennelemben és kifejezetten büszke vagyok rá, hogy a magyarországi elsők vérvonalaival indíthattam.

     

Idő közben, ahogy jártuk a kiállításokat olykor-olykor találkoztunk papillonokkal, ezekkel az elegáns megjelenésű, bohókás természetű kutyusokkal. Bár mindig is szimpatizáltam velük, csak 2012-ben tudatosult bennem, hogy szeretnék egy ilyen kis ebet. Ekkor kezdtem el utánaolvasgatni, kérdezgetni a fajtának, hogy jobban megismerhessem, s bár 2015-ben még nem terveztem kiskutya vásárlását, mégis adódott egy lehetőség melyet nem hagyhattam ki. A Simpatico kennel kutyái mind eladó sorba kerültek a tenyésztő külföldre költözése végett. Én felnőtt kutyát nem szerettem volna, ugyanis fontosnak tartottam, hogy nálam alakuljon ki a személyisége, én formálhassam. Ebből kifolyólag a választásom az utolsó alomból még szabad szuka kölyökre esett. Simpatico Dora-Mae „Leel”, vagy ahogy általában hívjuk Cuki, Cukorka, Kicsi egy abszolút pozitív visszaigazolás számomra, hogy megfelelő nevelés mellett valóban rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek a papillonok. Elkötelezett rajongója lettem ezeknek a kis pillangóknak és mivel egy elég ritka fajtának mondható itthon, úgy határoztam szeretném minél több emberrel megismertetni, megszerettetni őket. 2018 nyarán meg is érkezett kennelem első papillon alma, a „First” alom, ahol Cuki 5 csodaszép, egészséges picinek adott életet.

Ideológiánk

Kutyáink kinti-benti tartásban élnek egy kifejezetten a számukra kialakított részen, amely a házhoz csatlakozik és saját udvarrésszel rendelkezik. Nyers étrenden tartjuk felnőttjeinket és növendékeinket, ugyanis hisszük, hogy a szükségleteiket legjobban kielégítő, a legtermészetesebb és legegészségesebb táplálék az, amit a kutya őse, a farkas is fogyaszt. Kapacitásunkhoz mérten igyekszünk számukra mindent biztosítani, ami a boldog élethez szükséges és a létszámot limitáljuk itthon, hogy mindenkire tudjunk kellő figyelmet fordítani.

Fedeztetéseinkből próbáljuk a legjobb adottságú és küllemű kiskutyákat kitenyészteni, akik mind a standardban foglaltaknak, mind a fajtaleírásnak egyaránt megfelelnek. Kölykeinket következetesen, prémium tápot etetve neveljük (tisztában vagyunk vele, hogy nem mindenki szeretné nyersen etetni kutyáját, nem mindenki támogatja ezt az elvet, így nem tesszük ki kiskutyáinkat annak, hogy a már jól megszokott húsról át kelljen állniuk a tápra, míg egy tápos kölyköt bármikor könnyedén nyersre lehet állítani), jól szocializáltan és egészségesen adjuk át őket új tulajdonosaiknak, akiknél várhatóan teljes és hosszú életet élhetnek.

   

Csak megbízható, jól leinformálható személyeknek adunk kiskutyát, akik ismerve az adott fajta igényeit, ki is tudják azokat elégíteni!

Hobbi célra vásárolt kölykeinkre ivartalanítási kötelesség vonatkozik, ez alól nincs vagy csak nagyon ritka esetekben van kivétel.

Ha tetszenek kutyusaink, kiskutya vásárláson töröd a fejed vagy bármilyen egyéb kérdésed akadna fajtáinkkal kapcsolatosan, bátran keress meg elérhetőséginken vagy személyesen, igyekszem minden kérdésre a legjobb tudásom szerint válaszolni.

Susa Kitty
+36 30/841-6279
kitalonskennel@gmail.com

Érdekességek, olvasnivalók

Szeretnék veletek megosztani pár írást, melyekről úgy gondolom érdemes végig olvasni. Némelyiket más oldalról, blogról kértem, míg van, amit én magam írtam. Kellemes olvasgatást kívánok.

A tenyésztés, mint tudományos művészet

Kiskutya áll a házhoz

Az ivartalanítás fontossága