A Kitalon’s kennel története …

… 2018-ban kezdődött, persze csak névileg, ugyanis én már 2007 óta foglalkozom kutyatenyésztéssel, csak tizenegy évig más kennelnév alatt – Határvölgyi Ezüstcsillag – futottunk. 2006-ban, 12 évesen kaptam meg az első saját kutyámat nagymamámtól, aki egy cavalier king charles spániel volt. Bár a családunknak mindig is voltak kutyái, vele kóstoltam bele a kutyás élet mélységeibe, a kiállításokba, a tenyésztésbe. A cavalierek mellett azonban ott volt bennem egy érzés, hogy mást szeretnék, egy olyan kutyát, ami többet nyújthat számomra. 2009-ben adatott meg a lehetőség, hogy közelebbről is megismerkedhessek az ausztrál juhászkutyával, amikor is 4,5 hónapos korában hozzám került az első aussiem. 2017-ben hagytam abba a spánielek tenyésztését és az akkori kennelnevemet velük együtt engedtem el. Az új kezdet szimbólumaként új névvel vágtam neki a jövőnek, a már meglévő aussiekkal és a papillonnal.

          

             Az ausztrál juhászkutyák szerelmese …

… Gigi (Ch. Vitality Aussies Angelina Jolie) által lettem, aki a méltán nagy hírű Ch. Bayshore’s Flapjack „Flapjack” és Magyarország első aussiejának – aki Franciaországból lett importálva – Ch. That’s Fine du clos des Duchesses „Girtynek” unokája volt. Bár a vásárlásba úgy „ugrottunk bele”, hogy nem sokat tudtunk az aussieról, az addigi tapasztalatom mellett úgy gondoltam, hogy bírni fogok vele és borzasztóan izgatott voltam, hogy egy új fajtám lesz, egy terelő kutya. Ahogy teltek Gigivel a napok, hónapok, évek, végre úgy éreztem, hogy megvan az a bizonyos több, amire mindig is vágytam. Mellette beigazolódott a sejtésem, hogy mind temperamentumban, mind személyiségben, mind intelligenciában az ausztrál juhászkutya az én fajtám, aki kiegészíti az életemet. Az első almom 2013-ban született meg Gigitől és red merle vőlegényétől Ch. Tanmark’s Beetle Juice „Willtől”, aki Magyarország első USA import aussiejának, Ch. Thornapple Iced Latte „Lattenek” és egy szintén nagy nevű amerikai kennelből származó kannak a fia volt. Hat csodálatos kiskutyával ajándékoztak meg mind a négy színváltozatban, akik közül a blue merle kislányt, Bluet (Ch. Határvölgyi Ezüstcsillag Arctic Dream) megtartottam magamnak. Ő úgymond „megrendelésre érkezett” és annak ellenére, hogy nem maxoltam ki vele egyik irányzatot (kiállítás, terelés) sem, mégis ki merem jelenteni, hogy ez a kiskutya felnőve teljesítette a hozzá fűzött reményeimet.

Így kezdődött meg az ausztrál juhászkutyák tenyésztése kennelemben és kifejezetten büszke vagyok rá, hogy a magyarországi elsők vérvonalaival indíthattam csupán hat évvel azután, hogy maga a fajta megjelent itthon.

Az első import aussie 2014-ben jött tenyészetünkbe, Balder (CH Taplacs American Express v Hisaw) személyében, s bár ő hozzánk Norvégiából érkezett már felnőttként, az USA-ban látta meg a napvilágot. Sajnos csak 3,5 évet tölthetett velünk és értékes vérvonalát végül nem tudtuk tovább vinni, de sokat jelent számunkra, hogy egy ilyen származású kutya családunk részét alkothatta.

     

             A papillonnal …

… idő közben találkoztam, ahogy jártuk a kiállításokat. Bár mindig is szimpatizáltam velük, csak 2012-ben tudatosult bennem, hogy szeretnék egy ilyen kis ebet. Ekkor kezdtem el utánaolvasgatni, kérdezgetni a fajtának, hogy jobban megismerhessem, s bár 2015-ben még nem terveztem kiskutya vásárlását, mégis adódott egy lehetőség melyet nem hagyhattam ki. A Simpatico kennel kutyái mind eladó sorba kerültek a tenyésztő külföldre költözése végett. Felnőtt kutyát nem szerettem volna, ugyanis fontosnak tartottam, hogy nálam alakuljon ki a személyisége, én formálhassam, ebből kifolyólag a választásom az utolsó alomból még szabad szuka kölyökre esett Cukira (Ch. Simpatico Dora-Mae). Cukor egy abszolút pozitív visszaigazolás számomra, hogy megfelelő nevelés mellett valóban rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek a papillonok. Rajongója lettem ezeknek a kis mosolygós, bolondos, ugyanakkor elegáns pillangóknak és mivel egy elég ritka fajtának mondható itthon, úgy határoztam szeretném több emberrel megosztani azt az örömöt, szeretetet, amit nyújtani tud ez az aprócska test. 2018 nyarán meg is érkezett kennelem első papillon alma, a „First” alom, ahol Cuki 5 csodaszép, egészséges picinek adott életet.

Ideológiánk

Ausztrál juhászaink kinti-benti tartásban élnek egy kifejezetten a számukra kialakított udvarrészen, amely a házhoz csatlakozik, míg a papillonok bent élnek a házban velünk. Nyers étrenden tartjuk felnőttjeinket és növendékeinket, ugyanis hisszük, hogy a szükségleteiket legjobban kielégítő, a legtermészetesebb és legegészségesebb táplálék az, amit a kutya őse, a farkas is fogyaszt. Kapacitásunkhoz mérten igyekszünk számukra mindent biztosítani, ami a boldog élethez szükséges és a létszámot limitáljuk itthon, hogy mindenkire tudjunk kellő figyelmet fordítani.

Fedeztetéseinkből próbáljuk a legjobb adottságú és küllemű kiskutyákat kitenyészteni, akik mind a standardban foglaltaknak, mind a fajtaleírásnak egyaránt megfelelnek. Az almok bent a házban nevelkednek a közvetlen közelünkben, hogy a legelső pillanattól fogva mellettük lehessünk és megadjuk számukra a biztos alapot egy stabil és kiegyensúlyozott élethez. A kicsiket következetesen, prémium tápot etetve neveljük (tisztában vagyunk vele, hogy nem mindenki szeretné nyersen etetni kutyáját, nem mindenki támogatja ezt az elvet, így nem tesszük ki kiskutyáinkat annak, hogy a már jól megszokott húsról át kelljen állniuk a tápra, míg egy tápos kölyköt könnyedén nyersre lehet állítani) és jól szocializáltan, egészségesen adjuk át őket új tulajdonosaiknak, akiknél várhatóan teljes és hosszú, boldog életet élhetnek.

   

Csak megbízható, jól leinformálható személyeknek adunk kiskutyát, akik ismerve az adott fajta igényeit, ki is tudják azokat elégíteni!

Hobbi célra vásárolt kölykeinkre ivartalanítási kötelesség vonatkozik, ez alól nincs vagy csak ritka esetekben van kivétel.

Ha tetszenek kutyusaink, kiskutya vásárláson töröd a fejed vagy bármilyen egyéb kérdésed akadna fajtáinkkal kapcsolatosan, bátran keress meg elérhetőséginken vagy személyesen, igyekszem minden kérdésre a legjobb tudásom szerint válaszolni.

Kissné Susa Kitty
kitalonskennel@gmail.com

Érdekességek, olvasnivalók

Szeretnék veletek megosztani pár írást, melyekről úgy gondolom érdemes végig olvasni. Némelyiket más oldalról, blogról kértem, míg van, amit én magam írtam. Kellemes olvasgatást kívánok.

A tenyésztés, mint tudományos művészet

Kiskutya áll a házhoz

Az ivartalanítás fontossága